Відмінності між арабікою і робустою дуже помітні. Смак обох видів кавових зерен залежить від країни походження. Висота над рівнем моря, кількість сонячного світла, опади, ґрунт – все це безпосередньо впливає на смак та якість кавових зерен.
У робусті, в порівнянні з арабікою, майже удвічі більше кофеїну, амінокислот і хлорогенових кислот. Хлорогенові кислоти додають смакові робусти в’яжучу гірку ноту.
Арабіка має солодкий і м'який смак та аромат з нотками фруктів і цукру. У арабіці на 60 % більше ефірних олій, в яких розчиняються ароматичні речовини у процесі обсмажування. Тому при приготуванні напою яскравий аромат і смак арабіки розкривається у повній мірі.
Обидві кавові рослини потребують тропічних температур. Кавові дерева арабіки ростуть у вищих регіонах навколо екватора (включаючи Центральну та Південну Америку). Робуста росте у нижчих регіонах навколо екватора (включаючи Південно-Східну Азію). Сорт арабіка – це найпопулярніша кава у всьому світі: 70 % світової кави виробляється з цього кавового зерна.
Висококласні кав'ярні переважно вибирають або зерна арабіки, або бленд з арабіки і робусти. Робусту не так часто можна зустріти в чистому вигляді, оскільки вона досить сильно гірчить. Найсмачніші суміші виходять з поєднання арабіки і робусти, де кращі характеристики обох сортів об'єднуються в чудовому смаку.
Наприклад, можна приготувати м'який капучино або пряний еспресо. Дізнайтеся більше про смачні і вишукані кавові напої!